Smaskiga Semlor

2011-03-08 - 14:24:41
Idag är det ju fettisdag som jag nämt tidigare och som ni förmodligen ändå hade snappat upp någonstans!
Och på fettisdag ska man äta semlor, så enkelt var det.
Här är iallafall receptet som jag hittade någonstans på internet, men fråga inte var!

Kanske tråkigaste bilden för så goda semlor, men jag ides inte mixtra upp dem efter ja kommit på att jag skulle fota dem!

Semlebullar ca 14 st

25 g Jäst för söta degar (alltså inte en hel "jästkub", det höll jag på att stoppa i!)
3 dl Mjölk
100 g Smör
0,75 dl Socker
2 tsk Kardemumma
½ tsk Salt
9 dl Vetemjöl, gärna vetemjöl special
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm sedan vätskan till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt saltet.
Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.
Fyll med vad du vill! Se tips nedan!
Pensla locket med vatten eller smält smör och vänd det i strösocker, eller pudra med florsocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm sedan vätskan till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt saltet.
Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel.
Fyll med vad du vill! Se tips nedan!
Pensla locket med vatten eller smält smör och vänd det i strösocker, eller pudra med florsocker. Lägg på locken och semlan är färdig för servering!

Tips på fyllningar!
*Den klassiska
Blanda ca 200 g mandelmassa med de urgröpta brödsmulorna och några matskedar grädde!
*Glasscreme
2 dl färdig vaniljkräm och 2 dl vispad grädde. Vänd ihop!
*Fluff
3 dl Grädde, 180 gram valfritt smöltbart godis ex, Riesen, Mars, Marabou mjölkchoklad, Ahlgrens bilar, Zoo osv. Smält långsamt i grädden, låt stå över natten i kylskåp, dagen efter - vispa!
*Chokladmousse
*Sylt
*Vad fasen du är sugen på!
Hoppas det smakar!
Postat av: Karin

Annars kan man ta en bulldeg och sätta i en tsk bakpulver/halvliter degvätska.:P

2011-03-09 - 20:01:23
URL: http://mentaltestad.blogspot.com
Postat av: Karin

Alltså. Det är exakt samma recept, men med lite olika mängd av allt. xD

2011-03-09 - 22:02:37
URL: http://mentaltestad.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0